Bollenvelden van de Bollenstreek

De beroemde tulpenvelden van de Bollenstreek, bloemenpark Keukenhof en het Bloemencorso Bollenstreek lokken jaarlijks vele mensen uit alle uithoeken van de wereld naar Nederland. Bekijk hier waar en wanneer je de bloemenvelden met tulpen, narcissen en hyacinten het beste kunt bezoeken.

Ieder jaar komen vele bezoekers uit de hele wereld in de lente naar ons prachtige Holland om te genieten van de geuren en kleuren van de Bollenstreek. De Bollenstreek staat dan vol velden met krokussen, narcissen, hyacinten en prachtige tulpen.

Afhankelijk van de kou en de eerste zonnestralen verschijnen de eerste velden met krokussen, narcissen en tete a tetten (mini narcissen). Vervolgens komen de velden met hyacinten in bloei. Als laatste komen de tulpen met hun diepe kleuren.

10 leuke weetjes over de tulpen en bollenvelden van de Bollenstreek

1 Koppen van de tulpen
Om de bol te laten groeien worden de bloemen van de tulpen afgesneden. De bol kan hierdoor sneller groeien.

2 Vruchtbaarheid tulpengrond
Om de grond vruchtbaar te houden kun je maar één keer hetzelfde gewas op hetzelfde stukje land kweken. Als er dit jaar tulpen staan dan vind je er volgend jaar een veld met bijvoorbeeld narcissen of hyacinten.

3 Bloemenveld onder water
Om de grond zuurstofarm en de aaltjes uit de grond te houden wordt de grond circa drie maanden onder water gezet. Er worden schotten om het perceel gezet en het water wordt er ingepompt. Nadat het water weer weg is duurt het een aantal weken tot maanden totdat de grond weer vruchtbaar is.

4 Nieuwe soorten tulpen
Soms vind je een afwijkende tulp op het veld waar je opnieuw mee kunt gaan kweken. Wat vaker gebeurt is dat de kweker van twee soorten tulpen door het aanbrengen van stuifmeel van de ene tulp op de stamper van de andere tulp een nieuwe soort probeert te kweken.

5 Meer dan twintig jaar geduld
Het kan wel 20 jaar duren voordat een nieuwe soort tulp een grote partij is die je kunt verkopen.

6 Van de Bollenstreek naar de Flevopolder
De bloembollen kunnen maar één seizoen op hetzelfde perceel staan. De kwekers ruilen of verhuren land aan elkaar. Het kan zo maar zijn dat een tulp die je dit jaar in de Bollenstreek hebt gezien dat die volgend jaar in de Flevopolder staat.

7 Zwarte tulp - Tulpmania
In de Gouden Eeuw was er een tulpengekte. In januari 1637 werden er tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. De tulpenbollen waren ongeveer net zo veel waard als een grachtenpand in Amsterdam. Dat is nog Bollenrazernij in de Bollenstreek!

8 Tulpen uit Turkije
Voor zover bekend is de tulp ontstaan in Turkije. De Weense ambassadeur voor Turkije schreef over de bloem die hij in 1551 in het Turkse Edirne had gezien. Later zond hij enkele zaden van de tulp naar Oostenrijk.

9 Tulpen voor de Paus
'Bedankt voor de bloemen' zegt de paus al 35 jaar! Tijdens Pasen rijden vrachtwagens vol tulpen, narcissen en lelies naar Rome om met 30 medewerkers het plein voor de Sint-Pietersbasiliek fleurig aan te kleden. Tijdens de pauselijke zegen 'Urbi et Orbi' bedankt de paus altijd in het Nederlands voor de bloemen.

10 Leukste manier om de tulpen te bewonderen
De leukste manier om de tulpenvelden van de Bollenstreek te bekijken!
Tijdens het Keukenhofseizoen kun je bij Have Fun Events in Voorhout een tandem, KickbikeFunStep, E-TukTuk, Solex uit 1964 of elektrische FunScooter of E-chopper huren. Reserveer gemakkelijk online op jouw gewenste datum en tijd!

Tijdens het bloemenseizoen opent bloementuin Keukenhof haar deuren. In deze periode openen ook andere tulpenattracties hun deuren en zijn er vele bloemenevenementen in de Bollenstreek. Daarnaast kun je prachtige tourtochten maken op (elektrische) fietsen, tandems, Solexen, E-TukTuk, KickBike FunSteps en E-scooters.

Breng een bezoek aan Keukenhof in Lisse

In het voorjaar is een echte 'must do' Keukenhof te bezoeken. Keukenhof trekt met haar betoverende lentetuin meer dan een miljoen bezoekers in slechts zes weken tijd.

Bloemencorso Bollenstreek

Het Bloemencorso Bollenstreek heeft een grote aantrekkingskracht voor mensen die naar de praalwagens vol met hyacinten komen kijken en genieten van de feesten eromheen. Kom het zelf ervaren en beleef de Bollenstreek!

Geschiedenis Bollenstreek

De bollenteelt in Nederland bestaat al sinds de zestiende eeuw. Dat is al ruim 400 jaar! De eerste bollenvelden lagen in Haarlem. Later kwamen er meer bollenvelden bij in de richting van Leiden.

In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond tussen Haarlem en Leiden de huidige Bollenstreek. De Bollenstreek is vooral bekend door de kweek van tulpen. De zandgrond in de streek is ideaal om tulpen en andere bolbloemen te kweken.

In de Bollenstreek vind je bolbloemen zoals narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen. De bollen worden in de herfst gepoot en in het voorjaar geoogst. Dit nadat zij prachtig in bloei hebben gestaan.

Wil je meer weten over de bolbloemen en over de geschiedenis van de bloementeelt van de Bollenstreek? Breng dan een bezoek aan Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Dorpen in de Bollenstreek

De Bollenstreek ligt aan de kust van Noordwijk. De gezellige dorpen in de Bollenstreek bestaan uit Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, De Zilk, Vogelenzang, Bennebroek, Hillegom, Lisse, Sassenheim en Voorhout. Deze dorpen in de Bollenstreek zijn van oudsher katholiek. In het bloemenseizoen verandert de Bollenstreek in een bloemenpalet van kleuren. In die periode is het extra mooi om de streek te bewonderen. In de zomermaanden bloeien de gladiolen, anjers, asters en dahlia's in de Bollenstreek. In deze dagen zijn in de Bollenstreekdorpen verschillende dahliashows te bezichtigen tijdens de Dahlia Weken.

Rondleiding over het bollenveld bij De Tulperij

Wandel samen met de kwekers Daan en Anja over het bollenveld. Zij hebben bloemenattractie De Tulperij in het dorpje Voorhout in de Bollenstreek opgezet om de liefde voor het kwekersvak met mensen uit de hele wereld te delen. Je kunt De Tulperij gratis bezoeken voor een kop koffie en om de tuin te bewonderen. Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken. Tijdens de wandeling staan er borden met informatie en leer je alles over het groeiproces van bol tot bloem. Voor de kinderen zijn er op de route educatieve vragen uitgezet.

Openingstijden De Tulperij

De Tulperij is van donderdag 23 maart t/m zondag 14 mei 2023 geopend van maandag t/m zondag van 9.00 tot 18.00 uur.
Op zondagen en feestdagen is de Tulperij in Voorhout ook geopend!

Klik hier voor meer informatie over De Tulperij in Voorhout!

Selfies tussen de tulpenvelden bij The Tulip Barn

Bij The Tulip Barn in Hillegom kun je de mooiste selfies in een bollenveld vol tulpen maken. De tulpen zijn in de kleuren van de regenboog geplant en in het veld staan diverse attributen om mee op de foto te gaan!
Bestel hier uw tickets voor The Tulip Barn.

Leer alles over de Bollenstreek in Museum De Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp ligt in het centrum van Lisse aan horecaplein 't Vierkant. In Museum De Zwarte Tulp kom je alles te weten over de tulpenteelt in de Bollenstreek. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen. Je kunt Museum De Zwarte Tulp bezoeken met je Museumkaart. Klik hier voor meer informatie over Museum De Zwarte Tulp in Lisse.