Bollenvelden van de Bollenstreek

De beroemde tulpenvelden van de Bollenstreek, bloemenpark Keukenhof en het Bloemencorso Bollenstreek lokken jaarlijks vele mensen uit alle uithoeken van de wereld naar Nederland.

Ieder jaar komen vele bezoekers uit de hele wereld in de lente naar ons prachtige Holland om te genieten van de geuren en kleuren van de Bollenstreek. De Bollenstreek staat dan vol met velden vol narcissen, hyacinten en prachtige tulpenvelden. Ook Keukenhof met haar betoverende lentetuin trekt meer dan een miljoen bezoekers. Ook het Bloemencorso Bollenstreek heeft een grote aantrekkingskracht van mensen die naar de praalwagens komen kijken en genieten van de feesten erom heen. Kom het zelf ervaren en beleef de Bollenstreek!

Het bloemenseizoen is helaas voorbij! Dit is de periode dat bloementuin Keukenhof haar deuren opent. In deze periode openen ook andere tulpenattracties hun deuren en zijn er vele bloemen-evenementen in de Bollenstreek. Daarnaast kun je prachtige tourtochten maken op (elektrische) fietsen, Solexen, E-TukTuk en E-scooters.

Geschiedenis Bollenstreek

De bollenteelt in Nederland bestaat al sinds de zestiende eeuw. Dat is al ruim 400 jaar! De eerste Bollenvelden lagen in Haarlem. Later kwamen er meer bollenvelden bij in de richting van Leiden.

In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond tussen Haarlem en Leiden de huidige Bollenstreek. De Bollenstreek is vooral bekend door de kweek van tulpen. De zandgrond in de streek is ideaal om tulpen en andere bolbloemen te kweken.

In de Bollenstreek vind je bolbloemen zoals narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen. De bollen worden in de herfst gepoot en in het voorjaar geoogst. Dit nadat zij prachtig in bloei hebben gestaan.

Wil je meer weten over de bolbloemen en over de geschiedenis van de bloementeelt van de Bollenstreek? Breng dan een bezoek aan Museum de Zwarte tulp in Lisse.

Dorpen in de Bollenstreek

De Bollenstreek ligt aan de kust van Noordwijk. De gezellige dorpen in de Bollenstreek bestaan uit Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, De Zilk, Vogelenzang, Bennebroek, Hillegom, Lisse, Sassenheim en Voorhout. Deze dorpen in de Bollenstreek zijn van oudsher katholiek. In het bloemenseizoen verandert de Bollenstreek in een bloemenpallet van kleuren. In die periode is het extra mooi om de streek te bewonderen. In de zomermaanden bloeien de gladiolen, anjers, asters en dahlia's in de Bollenstreek. In deze dagen zijn in de Bollenstreekdorpen verschillende dahliashows tijdens de Dahlia Weken.

Rondleiding over het bollenveld

Wandel samen met de kwekers Daan en Anja over het bollenveld. Zij hebben bloemenattractie De Tulperij in het dorpje Voorhout in de Bollenstreek opgezet om de liefde voor het kwekersvak met mensen uit de hele wereld te delen. Je kunt De Tulperij gratis bezoeken voor een kop koffie en om de tuin te bewonderen. Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken. Tijdens de wandeling staan er borden met informatie en leer je alles over het groeiproces van bol tot bloem. Voor de kinderen zijn er op de route educatieve vragen uitgezet.

Openingstijden:

24 maart - 15 mei 2022

Openingstijden maandag t/m zondag: 9.00 -18.00
Op zon- en feestdagen ook geopend!

Selfies tussen de tulpenvelden

Bij The Tulip Barn in Hillegom kun je de mooiste selfies in een bollenveld vol tulpen maken. De tulpen zijn in de kleuren van een regenboog geplant en in het veld staan diverse attributen om mee op de foto te gaan!