Bloemencorso Bollenstreek 2022

De datum van het Bloemencorso Bollenstreek is zaterdag 23 april 2022. Het Bloemencorso van de Bollenstreek is het grootste lentefeest van Nederland. Het bloemencorso is een geurig en kleurig spektakel een wordt in één week tijd door meer dan een miljoen mensen meebeleefd. Het hoogtepunt van het Bloemencorso Bollenstreek is wanneer de rijk met bloemen versierde praalwagens en luxe wagens die van Noordwijk naar Haarlem rijden. Tijdens de Corsoweek kun je bij Have Fun Events Solexen, E-scooters en een TukTuk huren waarmee je naast de Corso evenementen langs de tulpenvelden en bloemenattracties in de Bollenvelden kunt rijden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Keukenhof in Lisse.

Route en tijdschema Bloemencorso Bollenstreek

De tijden zijn nog niet bekend. De 42 kilometer lange route start in Noordwijk en eindigt in Haarlem.

00.00 uur Start Noordwijk boulevard
00.00 uur Voorhout
00.00 uur Sassenheim
00.00 uur Lisse
00.00 uur Hillegom
00.00 uur Bennebroek
00.00 uur Heemstede
00.00 uur Haarlem

Deelnemers corsowagens Bloemencorso Bollenstreek zaterdag 23 april 2022.

Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem

Op corsowagen 'Als een vis in het water' zie je verschillende dieren die in het water leven. Vissen, een inktvis, een zeepaardje, een kwal en een schildpad. Twee snorkellaars zwemmen door het koraal en de zeedieren door. Er is gekozen voor dit thema om de vrijheid die je voelt in het water en het vrij gevoel als je onder water bij de dieren en het koraal zwemt. De praalwagen wordt gestoken door Stekersvereniging is Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem e.o.

Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

Corsogroep KAVB Noordwijkerhout rijdt met praalwagen 'Met je hoofd in de wolken'. Angelique Beijk heeft de praalwagen getekend. De luchtballonnen geven het ultieme gevoel van vrijheid. Shauny de Groot zal met haar bloemarrangement de bezoekers letterlijk in de wolken brengen.

Gemeente Noordwijk

Gastvrijheid maakt onderdeel uit van het Noordwijkse DNA. Gastvrijheid en je welkom voelen geldt in Noordwijk voor iedereen, ongeacht gender, afkomst of geaardheid. Op de praalwagen 'Noordwijk omarmt' zijn vier handen te zien die het hart van de Noordwijkse gastvrijheid in hun vier kernen dragen symboliseren. De vier kernen bestaande uit Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk vormen samen de mooie gemeente Noordwijk.

Gemeente Lisse

Gemeente Lisse heeft dit jaar gekozen voor het panorama van de Bollenstreek. Ook wel bekend als het schilderij 'Panorama TulipLand' van schilder Leo van den Ende. Het panorama vertelt het verhaal van de Bollenstreek in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het schilderij geeft het leven en werken in het bollenvak weer aan de hand van historische gebouwen, vergezichten en ander prachtige details. De vergezichten en het open bollenlandschap is voor de gemeente Lisse vrijheid en hét voorbeeld van vrije ruimte tussen de grote steden in het dichtbevolkte Westen. Het Panorama benadrukt het belang van deze vrije ruimte voor de identiteit van de Bollenstreek, de leefbaarheid en het geluk.

Gemeente Teylingen

Voor gemeente Teylingen is het thema ‘Freedom’ de verdediging van vrijheid, maar ook het vieren van de vrijheid. Bij de verdediging van vrijheid staat het Rijksmonument de Ruïne van Teylingen symbool. Oorspronkelijk werd het Slot Teylingen gebouwd om in het Graafschap Holland de Noord-Zuid Route te beschermen. Voor het vieren van de vrijheid staat de ‘Oude Toren’ symbool. In 1813 werd hier het einde van de Franse overheersing en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden werd gevierd door ‘het hijsen van de vlag’. Een traditie die sindsdien in ere wordt gehouden. De praalwagen heet dan ook: 'Voor vrijheid verdedigd'.

Gemeente Hillegom

De gemeente Hillegom heeft dit jaar 'Ontpoppen tot een vlinder' gekozen. Hillegom streeft naar een gemeente waar iedereen vrijheid voelt. Kunnen zeggen wat je vindt en zijn wie je wilt zijn. Naar elkaar luisteren en de vrijheid van anderen respecteren. Vrijheid en de mensen om je heen moet je voelen. Soms moet je door je eigen cocon heen om uiteindelijk, als jouw tijd rijp is, je te ontpoppen tot een vlinder. Wordt een betoverende vlinder, sla je vleugels uit en fladder rond in vrijheid. Hillegom is een gemoedelijk dorp en dankbaar voor de vrijheid die er is. Dat de vlinder mogen fladderen! Met elkaar maken we een 'heerlijk' Hillegom.

Gemeente Haarlem

Al 775 jaar een bloeiende stad'. Zo heeft Haarlem haar praalwagen genoemd. Op 23 november 1245 kreeg Haarlem stadsrechten van graaf Willem II. Haarlem mocht zich een stad noemen. In 2020 is Haarlem 775 jaar een stad en dat wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten en evenementen.

Ondernemers Binnenstad Haarlem

Haarlem heeft een prachtig centrum. In de binnenstad van Haarlem vind je cultuur en horeca. Om deze rede heet de praalwagen van Ondernemers Binnenstad Haarlem 'BIZ binnenstad Haarlem'.

Van der Valk Hotel Sassenheim - Leiden & Van der Valk Hotel Schiphol

Op de praalwagen van de Van der Valk Hotels 'Born to discover' is een toekan te zien die uit zijn kooi vliegt. Dit representeert Van der Valk Hotel Sassenheim – Leiden. Ook zij zijn altijd op zoek naar manieren om te innoveren en te verbeteren. Hierbij schuwen zij het niet om out of the box te denken!

Omroep MAX

De wagen 'In de voetsporen van de bevrijding' staat symbool voor de zesdelige tv-serie In de voetsporen van de Bevrijding. Hierin volgt presentator Philip Freriks van Omroep Max het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting. Tussen de start van de bevrijding in 1944 en het einde van de oorlog in 1945 zaten gevechten die voor velen het begin van veel leed hebben betekend. Freriks gaat in de tv serie in gesprek met veteranen en burgers die middenin die strijd zaten.

Keukenhof

Meer dan een miljoen mensen uit alle landen en culturen ontmoeten elkaar in Keukenhof om te genieten van deze Hollandse bloemenpracht. De praalwagen van Keukenhof in Lisse heet dan ook Vrijheid om te reizen.

Rabobank Bollenstreek

Rabobank Bollenstreek is een bank die dichtbij de mensen. Zij willen samen de Bollenstreek laten bloeien. De praalwagen van Rabobank Bollenstreek heet 'DichterBij en Vrij'. Bijen leveren een grote bijdrage laan onze samenleving. Een metafoor die goed aansluit bij het thema van het Bloemencorso. Daarnaast is bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. De mens maakt dankbaar gebruik van deze ecosysteemdiensten. De Rabobank vindt het mooi om door middel van deze praalwagen de ‘Bij’ in het zonnetje kunnen kunnen zetten en daarnaast bij te kunnen dragen aan de samenleving.

Raamwerk

Het Raamwerk is actief in de gehele Duin- en Bollenstreek. Met het ontwerp 'Sla je vleugels uit... in de zorg' wordt er 'met een krul' ingezoomd op een alom bekende inwoner van de streek en de huisstijl-mascotte van Raamwerk. De zorgende en vrede, brengende meeuw.

Volksrepubliek China

In de Chinese stad Yancheng inhet district Dafeng ligt het Holland bloemenpark. Het district Dafeng was een zout gebied met een lage opbrengst. In 1919 werd de Nederlandse wateringenieur Hendrik de Rijke door Jian Zhang, een Chinese ondernemer uit Dafeng, uitgenodigd om het huidige typisch ‘Nederlandse polderlandschap’ te ontwikkelen. Na enkele jaren hard werken kon het zoutgebied in Dafeng worden veranderd in vruchtbare landbouwgrond. Vanwege deze historische band met Nederland heeft Dafeng het 8,7 km2 grootte resort Holland bloemenpark met miljoenen geïmporteerde Nederlandse cultuur aangelegd die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

Corsogroep De Zilk

Het Corso groep De Zilk ontwerp 'Battle for Freedom' is ontstaan tijdens een brainstorm sessie waarin zij hebben nagedacht over wat Vrijheid voor mensen betekent. Sommige bevolkingsgroepen , waaronder de Indianen, hebben moeten strijden voor hun vrijheden. Hun trots, kleurrijkheid en eeuwen oude tradities waren voor Corso groep De Zilk doorslaggevend om voor dit ontwerp te kiezen.

Stichting Bloemencorso Bollenstreek

Stichting Bloemencorso Bollenstreek is een organisatie die gedragen wordt door vele honderden vrijwilligers. De maatschappelijke verbondenheid is groot en jaarlijks geniet een miljoenenpubliek uit alle landen en windstreken van dit kleurrijke voorjaarscorso. De toegang is gratis langs de 42 km lange route van Noordwijk naar Haarlem en in Noordwijkerhout. Stichting Vrienden Bloemencorso Bollenstreek zorgt met crowdfunding en andere vriendenacties voor een stukje ondersteuning.

Vraag & Antwoord

Wanneer vindt het Bloemencorso Bollenstreek plaats?

Het Bloemencorso Bollenstreek rijdt dit jaar op zaterdag 23 april 2022.

Waar start het bloemencorso Bollenstreek?

Het Bloemencorso start op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

Wat is het tijdschema van het Bloemencorso

Zodra het tijdschema bekend is vindt u op deze pagina meer informatie.

Hoeveel kilometer rijdt het Bloemencorso

De corsoroute is 42 kilometer lang

Hoeveel bezoekers trekt het Bloemencorso Bollenstreek?

Gemiddels komen er 900.000 bezoekers naar het Bloemencorso kijken.

Hoeveel vrijwilligers werken er mee aan het Bloemencorso?

Er zijn 1500 vrijwilligers actief betrokken bij de realisatie van het Bloemencorso.

Hoeveel praalwagens rijden er mee met het Bloemencorso?

Er rijden maximaal 20 praalwagens mee en ruim 30 luxe wagens.

Wanneer is het Bloemencorso Bollenstreek ontstaan?

Het Corso is in 1947 ontstaan.

Kijk voor meer informatie over het Bloemencorso Bollenstreek via:
https://bloemencorso-bollenstreek.nl/

Contact Bloemencorso Bollenstreek
+31 (0) 252 428 327
info@bloemencorso.info

Het postadres van het Bloemencorso in de Bollenstreek is:
Postbus 115
2160 AC Lisse