Boek hier je Keukenhof Tickets 2024!

Zwarte Tulp Museum Lisse

Bezoek Museum de Zwarte Tulp in Lisse en ontdek alles over de eeuwenoude geschiedenis van de bloembollencultuur. De geschiedenis, het werken op het land, het seizoensgebonden ritme, het wetenschappelijk onderzoek, de export en de toeristisch promotie. Daarnaast laat Museum de Zwarte Tulp zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen door bolgewassen hebben laten inspireren tot werk van bijzondere schoonheid.
Adres: Heereweg 219, 2161 BG, Lisse

Museum de Zwarte Tulp bestaat sinds 1985 en is gehuisvest in een gebouw dat ooit als bollenschuur dienst deed in het centrum van Lisse. Een bijzonder stuk in het museum is de directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV uit de vroege 20ste-eeuw. Daarnaast bent u welkom in de museumtuin waar in het seizoen een variatie aan bolgewassen bloeit en er is een museumwinkel aanwezig. U kunt ook even heerlijk bijpraten bijkomen onder het genot van koffie, thee of frisdrank.

Werken op het land

Museum de Zwarte Tulp is gestart als streekmuseum met gereedschappen en producten die een kijkje geven achter de schermen van de kwekers. Welke werktuigen gebruikten zij toen en nu? Hoe heeft de teelt zich ontwikkeld? En hoe produceren de bollenkwekers de beste Nederlandse bloembollen?

Tulpenhandel

Vijf eeuwen bloembollencultuur zijn samengevat in de tijdlijn. Die begint met de introductie van de tulp in Nederland in 1594. U ziet hoe bloembollen de daaropvolgende eeuwen verweven zijn met de Nederlandse geschiedenis.

Het museum toont ook objecten die het verhaal vertellen van de bloembollenverdeling. De objecten komen uit de nalatenschap van D.W. Lefeber, icoon uit het bloembollenvak. De Stichting D.W. Lefeber Memory heeft ze langdurig in bruikleen gegeven aan het museum.Beeldende kunst

Museum de Zwarte Tulp heeft diverse kunstobjecten in langdurige bruikleen, met name van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Collectie Nieuwenhuis en de Collectie de Witte Zwaan.

De collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed omvat zestig schilderijen, keramiek en werken op papier die allen gerelateerd zijn aan de bollenteelt. Stichting De Witte Zwaan beheert een kunstcollectie volledig georiënteerd op voorjaarsbloeiende bolgewassen. De collectie omvat schilderijen, zilver, keramiek, glas, textiel en meubilair. De Collectie Nieuwenhuis is een particuliere verzameling van meer dan 700 historische prenten van bol- en knolgewassen. De oudste prent dateert uit 1568, de laatste uit 1940.

Toegepaste kunst

Museum de Zwarte Tulp heeft een collectie van ruim 440 bloemenglazen, een van de grootste in zijn soort. De collectie is bijeengebracht door de Zwitserse Marianne Wyler-Meyer. Zij verzamelde parfumflesjes, vazen en hyacinten- en krokusglazen en had ook contact met Nederlandse verzamelaars en ons museum. Na haar overlijden in 2000 schonk echtgenoot Hans Peter Wyler de collectie bloembollenglazen aan Museum de Zwarte Tulp.

Verder een deel van de collectie van Josefine Boers (1960-2006). Zij verzamelde meer dan 200 krokuspotten vooral gemaakt in de 50-er jaren van de vorige eeuw. Haar collectie is geschonken aan Museum de Zwarte Tulp en nu te bewonderen.

Openingstijden Zwarte Tulp Museum

Het hele jaar van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.
2e Paasdag,  2e Kerstdag van 10.00 – 17.00 uur.
Het museum is gesloten op Koningsdag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
Op 24 december en Oudejaarsdag sluit het museum om 15.00 uur.

Let op: 1e en 2e Paasdag is Museum de Zwarte Tulp open en met Hemelvaartdag en 1e Pinksterdag ook!

Toegangsprijzen Zwarte Tulp Museum

Volwassenen: € 8,00
Kinderen 15 t/m 18 jaar: € 3,50
Kinderen 0 t/m 14 jaar: gratis
Studenten (op vertoon van een geldige studentenpas): € 3,50
Scholieren en begeleiders scholieren: € 3,50
Begeleiders van blinden/ slechtzienden en mantelzorgers: gratis
Rolstoelgebruikers: € 3,50
Museumkaart, ICOM kaart: gratis
Vrienden van het museum: gratis
Gildeleden (toegang voor twee personen): gratis

Met het Openbaar Vervoer

 • Vanaf Station Schiphol
  Bus 361 (Qliner) richting Sassenheim, uitstappen bij halte Centrum.

 • Vanaf Station Leiden Centraal
  Bus 50 richting Haarlem, uitstappen bij halte Centrum.

 • Vanaf Station Sassenheim
  Bus 50 richting Haarlem, uitstappen bij halte Centrum.
  Bus 361 (Qliner) richting Schiphol, uitstappen bij halte Centrum.

 • Vanaf Station Hillegom
  Bus 50 richting Leiden, uitstappen bij halte Centrum.

Routebeschrijving Zwarte Tulp Museum

Vanaf Amsterdam
Volg de A4/E19 richting Den Haag, neem vervolgens afrit 4-Nieuw-Vennep/Hillegom/Lisse naar de Leimuiderweg/N207. Aan het einde van de weg, sla linksaf naar Leidsestraat/N208. Rechtdoor blijven rijden. Neem op de tweede rotonde de 2e afslag naar Heereweg. Sla linksaf richting de Oranjelaan. Sla rechtsaf bij het derde stoplicht. Daarna gaat u in de bocht nogmaals rechtsaf de parkeerplaats op
en aan het eind van de parkeerplaats rechts en gelijk weer links. Dan komt u op de Grachtweg. U ziet de parkeerplaats van het Zwarte Tulp Museum aan uw linkerhand.

Vanaf Leiden
Volg de A44 richting Amsterdam/Noordwijk/Haarlem. Neem afslag 3 Noordwijkerhout/Lisse naar de Van Pallandtlaan/N208. Rechtdoor blijven rijden.
Neem op de derde rotonde de 1e afslag naar Lisse/Heereweg. Weer rechtdoor blijven rijden. Bij de stoplichten rechtsaf slaan en op de direct volgende kruising links. Blijf de weg volgen tot aan de kerk en sla rechtsaf richting de Schoolstraat.
Aan het einde van de weg links afslaan richting de Grachtweg. U ziet de parkeerplaats van het Zwarte Tulp museum aan uw linkerhand.

Parkeren Zwarte Tulp Museum

Museum de Zwarte Tulp heeft een eigen parkeerplaats aan de Grachtweg 2a in Lisse. Hier kunt u gratis met een parkeerschijf parkeren. Ook in de directe omgeving van het museum is voldoende gratis parkeermogelijkheid aanwezig.

Contact Zwarte Tulp Museum

Email adres: info@museumdezwartetulp.nl
Telefoon: +31(0) 252 417900

Adres Zwarte Tulp Museum

Heereweg 219
2161 BG Lisse