Informatie Bollenstreek

De Bollenstreek is vooral bekend om haar prachtige bollenvelden met bolbloemen. In het voorjaar staan de narcissen, hyacinten en tulpen prachtig in bloei. In de zomer vind je er prachtige dahliatuinen. Naast de bollenvelden vind je er 18 kilometer strand, gezellige dorpjes en bekende attracties zoals het wereldberoemde Keukenhof en Space Expo. De Bollenstreek ligt centraal in de Randstad en binnen 30 minuten afstand van steden zoals Leiden, Haarlem, Den Haag en Amsterdam.

De Bollenstreek is wereldberoemd door haar prachtige bloemenvelden met narcissen, hyacinten en tulpen. In het voorjaar komen meer dan een miljoen mensen naar de Bollenstreek om Keukenhof te bezoeken. En dat in zes weken tijd! In de zomermaanden staan de dahlia's prachtig in bloei in de dahliatuinen van Kasteel Keukenhof, De Tulperij en de Tulip Barn.

De Bollenstreek ligt in het hart van de Randstad tussen Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Leiden in Noord-Holland en Zuid-Holland. In de Bollenstreek liggen gezellige dorpskernen zoals Lisse, Sassenheim, Warmond, Voorhout, Hillegom, Noordwijkerhout, De Zilk, Noordwijk en Katwijk.

Naast tulpen vind je in de Bollenstreek 18 kilometer strand en een uniek duingebied. De duinen van Noordwijk en Katwijk maken deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een aaneengesloten 43-kilometer lang gebied dat van Langevelderslag in Noordwijk tot Hoek van Holland loopt.

Het Nationaal Park Hollandse Duinen bestaat uit stiltegebieden en uit recreatiegebieden waar je onder andere kunt wandelen, fietsen, picknicken, mountainbiken, golfen of een FunScooter tour door de duinen kunt maken.

De geschiedenis van de huidige Bollenstreek zoals we die nu kennen gaat terug naar de tweede helft van de 19de eeuw. Voor die tijd bestond de bollenteelt nog niet in de huidige Bollenstreek. Sinds de 17e eeuw lag het centrum van de bloembollenteelt ten westen van Haarlem. In die tijd waren bloembollen nog een luxeproduct. In de 19e eeuw kwam de bloembol ook binnen bereik van minder rijke groepen waardoor de vraag naar bloembollen steeg. Toen ook nog de export naar het buitenland op gang kwam was de grond bij Haarlem te klein en verhuisden kwekerijen richting Heemstede en Bennebroek. Nog later nog meer naar het zuiden naar Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout, Warmond, Noordwijkerhout en Noordwijk. Wil je meer weten over de geschiedenis van de Bollenstreek? Bezoek het Zwarte Tulp Museum in Lisse. Het zwarte tulp museum ligt op loopafstand van Keukenhof.

Museum bezoeken in de Bollenstreek
LAM - Lisser Art Museum
Zwarte tulp Museum
Katwijks Museum

Keukenhof in Lisse

Bezoek de wereldberoemde tuinen van Keukenhof in Lisse in het hart van de Bollenstreek. De Keukenhof is ontstaan als showtuin van de kwekers uit de Bollenstreek. In 1949 bedacht een groep bloembollenkwekers en bloembollenexporteurs een plan om op het landgoed Keukenhof een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. In 1950 opende lentepark Keukenhof voor het eerst haar deuren met in het eerste jaar 236.000 bezoekers. In 2022 is Keukenhof 32 hectare groot, worden er 7 miljoen bloembollen met de hand geplant en loopt er een wandelpad van 15 kilometer door het park.


Boek hier je tickets voor Keukenhof of bekijk meer weetjes over Keukenhof.

Bloemencorso Bollenstreek

Het Bloemencorso Bollenstreek rijdt jaarlijks met rijk met bloemen versierde praalwagens en luxe wagens van Noordwijk naar Haarlem. Er staan jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers uit alle windstreken langs de weg om het Bloemencorso Bollenstreek te bewonderen. Bekijk hier het tijdsschema van het bloemencorso, meer weetjes over het Bloemencorso en de evenementen rondom het Corso. De Bloemencorso opbouwdagen zijn zeker de moeite waard om heen te gaan!

De datum van het Bloemencorso is zaterdag 23 april 2022.