Boek hier je Keukenhof Tickets 2024!

Royal Delft Museum

Google Rating 5/5 star star star star star

Wilt u Royal Delft gaan bezoeken? Zoekt u een leuk uitje in Delft? Royal Delft is in 1653 opgericht en is nog steeds actief met het maken van het beroemde Delfts blauwe aardewerk.
Neem een kijkje in de fabriek van Royal Delft en zie hoe de ambachtsmannen te werk gaan.
In het museum van Royal Delft zie je historische aardewerken die in de loop van de eeuwen zijn geproduceerd.

check
Geopend :
Iedere dag
check
€ 14,- :
Volwassenen 18+
check
€ 8,75 :
Jeugd/studenten 13 t/m 17 jaar
check
Gratis :
Kinderen 0 t/m 12 jaar
check
€ 1,- :
Speurtocht kinderen

Ontdek het Royal Delft Museum in Delft!

Ben je opzoek naar een leuk uitje in Delft? Het Royal Delft Museum is een leuk museum voor volwassenen en als gezinsuitje. Bekijk hieronder wat er te doen is in het Royal Delft Museum!

Royal Delft Museum

Sinds 2012 is de Royal Delft Experience toegankelijk geworden als museum. Hier krijgen de bezoekers een kijk op het productieproces van het eeuwenoude Delfts blauw.
Bekijk documentaires, foto's en ambachtsmannen die live in actie zijn met het maken van het Delfts blauwe aardewerk.

Royal Delft fabriek

Bezoek de laatst overgebleven fabriek en zie hoe het Delfts blauwe aardewerk wordt gemaakt door ambachtsmannen.

Museum voor kinderen

Zoek je een leuke uitje voor het hele gezin in Delft? Royal Delft is ook leuk om met de kinderen te bezoeken. Hier kunt u alles vinden over wat er van te voren belangrijk is om te weten als u een bezoekje aan het Royal Delft Museum gaat.

Audiotour voor kinderen
Voor de kinderen heeft het Royal Delft Museum een kinderaudiotour ontwikkeld. Zo kunnen de kids op een interactieve manier het museum en de fabriek ontdekken.
De audiotour is geschreven voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud en is bij de receptie gratis te verkrijgen.

Kinderspeurtocht Royal Delft
De speurtocht is een leuk uitje voor kinderen in Royal Delft. Spelenderwijs leren de kinderen hoe het Delfts blauw schilderen al 400 jaar in stand houdt. De speurtocht is geschikt voor kinderen tot en met tien jaar en voor € 1,- verkrijgbaar bij de receptie.

Workshops voor kinderen Royal Delft
Vakantie tip voor kinderen! In sommige schoolvakanties zijn er schilderworkshops en andere activiteiten voor kinderen in Royal Delft.

Restaurant Royal Delft museum

Bij ontvangst kunt u bij Royal Delft een heerlijk kopje koffie of thee met een stukje biologisch appelgebak halen voor € 6,75.

Ook is er voor € 16,50 een mogelijkheid om heerlijk uitgebreid te lunchen. Je kunt kiezen uit een Hollandse lunch.
Je kunt kiezen uit diverse broodjes met beleg en een kopje soep. Er is diverse keuze uit drankjes en yoghurt.

Je kunt ook kiezen voor de Luxe Lunch voor € 19,50 per persoon. Dan krijg je een kopje soep, diverse broodjes met beleg, vers fruit, diverse drankjes, zalm en rosbief en een quiche.

Zelf eten en drinken meenemen is niet toegestaan bij het Royal Delft Museum.

Highlights
check
Bewondering van handgemaakte spullen
check
Ontmoet meester-schilders
check
Ontdekt de complete geschiedenis van Delft Blauw aardewerk
Inclusief
check
Toegang tot de Royal Delft Experience
check
Audiogids
check
Gratis parkeren
Exclusief
check
Rondleidingen met een live gids
check
Workshops
check
Speurtocht voor de kinderen voor € 1,-

Algemene informatie Royal Delft

Openingstijden Royal Delft

maandag

11:30 - 17:00

dinsdag

11:30 - 17:00

woensdag

10:00 - 17:00

donderdag

10:00 - 17:00

vrijdag

10:00 - 17:00

zaterdag

10:00 - 17:00

zondag

10:00 - 17:00

Entreeprijzen museum Royal Delft

Volwassenen vanaf 18+

€ 14,-

Jeugd vanaf 13 t/m 17 jaar

€ 8,75

Studenten

€ 8,75

Kinderen vanaf 0 t/m 12 jaar

Gratis

Parkeren Royal Delft
Op het terrein van Museum Royal Delft is een beperkt aantal gratis parkeerplekken voor bezoekers. De overige parkeerplaatsen zijn niet gratis.
Daar dien je vanaf 12 uur te betalen.
Op zondag kun je er wel gratis parkeren buiten de parkeerplaats van Royal Delft.

Bij Woonboulevard Leeuwenhorst kun je ook gratis parkeren.
Vanaf hier is het nog 3-5 minuten lopen naar het Royal Delft Museum.

Advies en tips
Besluit je zelf ook lekker creatief bezig te gaan met een schilderworkshop Delfts blauw bij het Royal Delft museum? Doe dan kleding aan die vies mag worden.
Er kan verf of inkt op je kleding komen.

Adres Royal Delft
Rotterdamseweg 196, 2628 AR Delft

Klik hier voor je tickets!

Vraag & Antwoord

Kan ik gratis parkeren bij Royal Delft?

Jazeker! Op het terrein van Museum Royal Delft is een beperkt aantal gratis parkeerplekken voor bezoekers. De overige parkeerplaatsen zijn niet gratis. Daar dien je vanaf 12 uur te betalen. Op zondag kun je er wel gratis parkeren buiten de parkeerplaats van Royal Delft.

Wat is de routebeschrijving voor het Royal Delft Museum?

Vanaf de A13 afrit Delft Zuid: houd rechts aan TU Delft. Sla linksaf en volg de bruine borden met Royal Delft erop. Sla rechtsaf op de Rotterdamseweg totdat je de parkeerplaats van Royal Delft op nummer 196 bereikt.

Hoe kom ik bij het Royal Delft museum met het openbaar vervoer?

Vertrek vanuit Delft centraal, sla rechtsaf en loop langs het water. Loop onder de tunnel door en sla dan linksaf de Hooikade op. Volg het water voor 450 meter en sla linksaf over de Abtwoudseburg. Volg het fietspad tot aan de Haagse Hogeschool. Het Royal Delft museum is aan de overkant van de Haagse Hogeschool. De wandeling duurt 15 tot 20 minuten.

Mag je eten en drinken meenemen naar het Royal Delft Museum?

Nee, er is een restaurant bij Royal Delft waar je indien gewenst kunt eten en drinken.

Geschiedenis Delfts blauwe aardewerk
Royal Delft Museum

Rond het midden van de 17e eeuw bevonden er in Delft circa 32 aardewerkfabrieken. De Koninklijke Porceleyne Fles in Delft is de enige aardewerkfabriek die is overgebleven. Wanneer precies de eerste werkplaatsen om aardewerk te maken ontstonden is onbekend. Het is wel bekend dat in Amsterdam, Middelburg en Haarlem al in de tweede helft van de 16e eeuw aardewerk werd gemaakt. Dit aardewerk had meerkleurige decors op een witte ondergrond. Deze techniek hadden de aardewerkers van hun Italiaanse collega’s geleerd. Waarschijnlijk is het eerst pottenbakkers bedrijf in Delft pas aan het einde van de eeuw in Delft ontstaan.

Chinees porselein Delf
De watergeuzen maakte een lading Chinees porselein buit bij bij een Portugese ’kraak’. De Watergeuzen brachten dit mee naar Holland en dit bracht een verandering teweeg bij het het beschilderen van het aardewerk. Na de oprichting van de Oost-Indische Compagnie in 1602 brachten de Hollanders het Chinees porselein veelvuldig mee uit het Verre Oosten. Het Chinees Aardewerk met blauwe decors en een witte ondergrond viel in Holland goed in de smaak waarna de Hollandse pottenbakkers deze decors na gingen maken.

Delfts Porselein
In Holland was Porselein een onbekende grondstof. Er werden pogingen gedaan om met inheemse klei het Oosterse porselein zo goed mogelijk te na te maken. Dit lukte in een betrekkelijk klein aantal jaren. Vooral in Delft en Rotterdam werden pogingen gedaan om het Chinees porselein na te maken. Toen dit eenmaal lukte in de eerste helft van de 17e eeuw, toen breidde het aantal bedrijven in Rotterdam met 12 fabrieken en in Delft met circa 32 fabrieken uit. Het is niet duidelijk geworden waarom deze twee steden zo sterk uitbreiden. Het zou kunnen doordat te gronde gaande brouwerijen mede een rol speelde. Dit leverde veel lege gebouwen op.

De 17e eeuw
In 1653 werd aan het Oosteinde in Delft “De Porceleyne Fles” opgericht door David Anthonisz. v.d. Pieth. Twee jaar later ging de plateelbakkerij al weer over in handen van Wouter van Eenhoorn en Quirinus van Kleijnoven. Wouter van Eenhoorn was in de eerste plaats zakenman en had financiële belangen in meerdere Delftse plateelbakkerijen. Wouter van Eenhoorn had belangen in De 3 vergulde Astonnekes, De Griekse A, Het Hooge Huys en De Paeuw. In die tijd betekende het niet dat als je Zakelijk eigenaar van een bedrijf was dat je dan deelnam aan de productie. Bijvoorbeeld als meester-pottenbakker of meester-schilder. Daarvoor diende je eerst Gildeproeven af te leggen.

Er is nog steeds uitermate weinig bekend over de zakelijke en vaak ook over de artistieke resultaten van de diverse bedrijven gedurende bepaalde tijdvakken. Er zijn wel aankoop- en verkoopakten, contracten en dergelijke waaruit conclusies kunnen worden getrokken. Men vermoedt dat, toen De Porceleyne Fles in het bezit was van Van Kleijnoven en Van Eenhoorn, de fabriek behoorde tot de vooraanstaande bedrijven in die periode.

Van Eenhoorn verkocht in 1663 zijn aandeel aan Van Kleijnoven die vanaf dat moment de enige eigenaar was. Na Van Kleijnovens dood in 1695 zette zijn weduwe gedurende enige jaren het bedrijf voort. In 1697 verkocht de weduwe De Porceleyne Fles aan Johannes Knotter die voor het eerst het potje als merk introduceerde.

Bekijk onze andere uitjes!