Deelnemers en ontwerpen praalwagens Bloemencorso Bollenstreek 2023

Zaterdag 22 april 2023 rijdt het Bloemencorso Bollenstreek van Noordwijk naar Haarlem. Bekijk hier de deelnemers en de ontwerpen van de praalwagens. De praalwagens worden aangekleed met bolbloemen zoals hyacinten, narcissen en tulpen.

Naast het Bloemencorso Bollenstreek dat op zaterdag 22 april 2023 van Noordwijk naar Haarlem rijdt zijn er nog meer evenementen die je kunt bezoeken. Van woensdag 19 t/m vrijdagochtend 21 april 2023 kun je naar 'Achter de Schermen' in de Klinkenberghal in Sassenheim. Hier kun je zien hoe het Bloemencorso Bollenstreek wordt opgebouwd. Op vrijdagmiddag 21 april 2023 kun je het Bloemencorso Bollenstreek al stilstaand bekijken in bollendorp Noordwijkerhout. Vrijdagavond rijdt het Bloemencorso Bollenstreek met duizenden lichtjes door de straten van Noordwijkerhout.
Klik hier voor meer informatie over het Bloemencorso Bollenstreek 2023.

Ontwerpen Corsowagens Bloemencorso

Bekijk hieronder de ontwerpen van de corsowagens van het afgelopen jaar. Zodra de ontwerpen voor het Bloemencorso 2023 bekend zijn, dan vind je die hier!

W.S. Warmenhoven, Hillegom Marketing en Gemeente Hillegom

De groep W.S. Warmenhoven, Hillegom Marketing en Gemeente Hillegom doen al jaren mee aan het bloemencorso. 75 jaar geleden tijdens het eerste bloemencorso deden ze ook mee met het ontwerp van een walvis. Dit jaar doen ze weer mee met hetzelfde ontwerp als gedachtegoed van Willem Warmenhoven is nu ook het verhaal erachter: hoop, vrijheid, blijdschap en kleur.

Provincie Noord-Holland

De prachtige regenboog op deze praalwagen vertelt over de kleurrijke diversiteit van de inwoners van Noord-Holland. En de stolpboerderij kijkt uit over de ecologische en duurzame landbouwakkers die mens en dier met elkaar verbindt. En het lieveheersbeestje staat voor de harmonie en verdraagzaamheid tussen inwoners en bezoekers, land en stad.

Corsogroep De Zilk

Het Corsogroep De Zilk ontwerp 'Battle for Freedom' is ontstaan tijdens een brainstormsessie waarin zij hebben nagedacht over wat vrijheid voor mensen betekent. Sommige bevolkingsgroepen, waaronder de Indianen, hebben moeten strijden voor hun vrijheden. Hun trots, kleurrijkheid en eeuwenoude tradities waren voor Corsogroep De Zilk doorslaggevend om voor dit ontwerp te kiezen.

Chinees Cultureel Centrum

De diplomatieke betrekkingen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Volksrepubliek China kwamen 50 jaar geleden tot stand. Daarom hebben ze als eye-catcher de krachtige moedertijger met haar welpjes. Daarachter staat een typisch Chinese brug met lantaarns en een oer-Hollandse molen om China en Nederland samen te brengen.

Raamwerk

De grote meeuw uit het logo staat symbool voor het uitslaan van je vleugels. Voor de mensen die zorg krijgen in een van de vele zorginstellingen in Duin- en Bollenstreek maar ook voor de mensen die er werken. Daarom is ook de oproep die Raamwerk doet: Sla je vleugels uit en kies voor de zorg.

Rabobank Bollenstreek

Rabobank Bollenstreek is een bank die dichtbij de mensen staat. Zij willen samen de Bollenstreek laten bloeien. De praalwagen van Rabobank Bollenstreek heet 'DichterBij en Vrij'. Bijen leveren een grote bijdrage aan onze samenleving. Een metafoor die goed aansluit bij het thema van het bloemencorso. Daarnaast is bestuiving door insecten noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. De mens maakt dankbaar gebruik van deze ecosysteemdiensten. Rabobank vindt het mooi om door middel van deze praalwagen de ‘Bij’ in het zonnetje te kunnen zetten en daarnaast bij te kunnen dragen aan de samenleving.

Keukenhof

Meer dan een miljoen mensen uit alle landen en culturen ontmoeten elkaar in Keukenhof om te genieten van deze Hollandse bloemenpracht. De praalwagen van Keukenhof in Lisse heet dan ook Vrijheid om te reizen.

Van der Valk Hotel Sassenheim - Leiden & Van der Valk Hotel Schiphol

Op de praalwagen van de Van der Valk Hotels 'Born to discover' is een toekan te zien die uit zijn kooi vliegt. Dit representeert Van der Valk Hotel Sassenheim – Leiden. Ook zij zijn altijd op zoek naar manieren om te innoveren en te verbeteren. Hierbij schuwen zij het niet om out of the box te denken!

Gemeente Haarlem

Al 775 jaar een bloeiende stad. Zo heeft Haarlem haar praalwagen genoemd. Op 23 november 1245 kreeg Haarlem stadsrechten van graaf Willem II. Haarlem mocht zich een stad noemen. In 2020 is Haarlem 775 jaar een stad en dat wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten en evenementen.

Gemeente Teylingen

Voor gemeente Teylingen is het thema ‘Freedom’ de verdediging van vrijheid, maar ook het vieren van de vrijheid. Bij de verdediging van vrijheid staat het Rijksmonument de Ruïne van Teylingen symbool. Oorspronkelijk werd het Slot Teylingen gebouwd om in het Graafschap Holland de Noord-Zuidroute te beschermen. Voor het vieren van de vrijheid staat de ‘Oude Toren’ symbool. In 1813 werd hier het einde van de Franse overheersing en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd door ‘het hijsen van de vlag’. Een traditie die sindsdien in ere wordt gehouden. De praalwagen heet dan ook: 'Voor vrijheid verdedigd'.

Gemeente Hillegom

De gemeente Hillegom heeft dit jaar 'Ontpoppen tot een vlinder' gekozen. Hillegom streeft naar een gemeente waar iedereen vrijheid voelt. Kunnen zeggen wat je vindt en zijn wie je wilt zijn. Naar elkaar luisteren en de vrijheid van anderen respecteren. Vrijheid en de mensen om je heen moet je voelen. Soms moet je door je eigen cocon heen om uiteindelijk, als jouw tijd rijp is, je te ontpoppen tot een vlinder. Word een betoverende vlinder, sla je vleugels uit en fladder rond in vrijheid. Hillegom is een gemoedelijk dorp en dankbaar voor de vrijheid die er is. Dat de vlinder moge fladderen! Met elkaar maken we een 'heerlijk' Hillegom.

Gemeente Lisse

Zwanen spelen al een grote rol voor Lisse sinds ze de eerste keer meededen aan het bloemencorso. Ze speelden een prominente rol voor de wagens en voor de geschiedenis van het dorp. De zwanen zijn bekend van de herberg de Witte Zwaan en zwanen op de bollenmanden van het handelshuis HOBAHO.

Gemeente Noordwijk

Gastvrijheid maakt onderdeel uit van het Noordwijkse DNA. Gastvrijheid en je welkom voelen geldt in Noordwijk voor iedereen, ongeacht gender, afkomst of geaardheid. Op de praalwagen 'Noordwijk omarmt' zijn vier handen te zien die het hart van de Noordwijkse gastvrijheid in hun vier kernen symboliseren. De vier kernen bestaande uit Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk vormen samen de mooie gemeente Noordwijk.

Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

Corsogroep KAVB Noordwijkerhout rijdt met praalwagen 'Met je hoofd in de wolken'. Angelique Beijk heeft de praalwagen getekend. De luchtballonnen geven het ultieme gevoel van vrijheid aan. Shauny de Groot zal met haar bloemarrangement de bezoekers letterlijk in de wolken brengen.

Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem

Op corsowagen 'Als een vis in het water' zie je verschillende dieren die in het water leven. Vissen, een inktvis, een zeepaardje, een kwal en een schildpad. Twee snorkelaars zwemmen tussen het koraal en de zeedieren door. Er is gekozen voor dit thema om de vrijheid die je voelt in het water en het vrije gevoel als je onder water bij de dieren en het koraal zwemt. De praalwagen wordt gestoken door Stekersvereniging Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem e.o.

Stichting Bloemencorso Bollenstreek

Stichting Bloemencorso Bollenstreek is een organisatie die gedragen wordt door vele honderden vrijwilligers. De maatschappelijke verbondenheid is groot en jaarlijks geniet een miljoenenpubliek uit alle landen en windstreken van dit kleurrijke voorjaarscorso. De toegang is gratis langs de 42 km lange route van Noordwijk naar Haarlem en in Noordwijkerhout. Stichting Vrienden Bloemencorso Bollenstreek zorgt met crowdfunding en andere vriendenacties voor ondersteuning.

Vraag & Antwoord

Wanneer vindt het bloemencorso in de Bollenstreek plaats?

Het bloemencorso vindt op zaterdag 22 april 2022 plaats.

Hoeveel praalwagens rijden dit jaar mee met het Bloemencorso Bollenstreek?

Er rijden dit jaar 16 praalwagens mee in het Bloemencorso Bollenstreek.

Hoeveel vrijwilligers werken er aan het bloemencorso?

Er zijn 1500 vrijwilligers actief met het realiseren van het bloemencorso.

Waar begint het Bloemencorso Bollenstreek?

Het Bloemencorso Bollenstreek zal beginnen op de Koningin Wilhelmina Boulevard Noordwijk.

Hoe laat begint het Bloemencorso Bollenstreek?

Het bloemencorso begint op zaterdag 22 april 2022 om 09.15 uur in Noordwijk.

Wanneer werd het eerste bloemencorso gehouden?

Het eerste bloemencorso werd gehouden in Eelde op zaterdag 24 augustus 1957.