In het voorjaar, als de fruitbomen hun bloesem dragen, organiseert Landgoed de Olmenhorst de Appelparade. In het najaar, als de bomen hun fruit dragen, kun je zelf fruit plukken tijdens de Zelfplukdagen. Daarnaast zijn er op het landgoed het hele jaar nog vele andere leuke activiteiten te beleven. De Olmenhorst is tevens een unieke locatie voor een familiefeest, teambuilding of zakelijk event. Je kunt een activiteit combineren met rustig vergaderen in de boomgaard of een bedrijfsfeest in festivalstijl.
Teambuilding & Events
Er kan van alles georganiseerd worden op Landgoed de Olmenhorst. Er is tenslotte 32 hectare aan ruimte.
Het onderstaande regelen we zo voor je:
Rondleiding over het landgoed
Appels en peren plukken in september / oktober
Eetbare planten wandeling
Landgoed (disc)golf
Boogschieten
E-scooter tour
Fruitloods Landgoed de Olmenhorst
Wat vroeger diende als fruitsorteercentrum is vandaag de dag een authentiek horecabedrijf. De oude functie van de Fruitloods is nog goed zichtbaar doordat de wandbekleding van de aangrenzende koelcellen bewaard is gebleven. Nu kun je er heerlijk tot rust komen en genieten van een kop koffie met appelgebak, een uitgebreide lunch of een borrel.
De Fruitloods kent ook een winkeldeel waar je onze befaamde Olmenhorst appelsappen, jams en tijdens het seizoen verse oogst kunt kopen.
Openingstijden
Woensdag t/m zondag open van 11:00 – 17:00 uur.
Maandag & dinsdag gesloten.
Zelfpluk / appelpluk Olmenhorst 2023
In het Oogstseizoen stelt de Olmenhorst in Lisserbroek de boomgaarden open voor het grote publiek. Je bent van zaterdag 9 september t/m zondag 29 oktober 2023 harte welkom om appels en peren te komen plukken. Plukken is mogelijk op de woensdagen van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
In de herfstvakantie is de zelfpluk van Landgoed De Olmenhorst dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De Herfstvakantie is voor Midden is van 26 oktober t/m 3 november 2024 en voor Noord van 21 t/m 29 oktober 2023.
Hoe werkt de Zelfpluk bij Landgoed de Olmenhorst?
Klik hier voor meer informatie over de zelfpluk / appelpluk bij Landgoed Olmenhorst!
Geschiedenis Olmenhorst
De Olmenhorst is een familiebedrijf dat ruim 165 jaar bestaat. De gronden werden in 1854 door Stephanus de Clercq (1826-1886), telg van een Amsterdams koopmansgeslacht gekocht. Dit was twee jaar nadat het Haarlemmermeer werd drooggelegd. Hij was de bet-overgrootvader van de huidige eigenaar en startte hier een groot akkerbouwbedrijf. Er werden onder meer aardappelen, tarwe, vlas en erwten geteeld. Bijzonder was dat eind 19de eeuw de eerste fruitboomgaard werd geplant. Dit kwam in de wijde omgeving vrijwel niet voor.
De toenmalige boerderij heette de Betsyhoeve. Toen deze afbrandde werd in 1894 door Willem de Clercq (1851-1912) een nieuwe boerderij gebouwd. De nieuwe boerderij werd op een meer centraal gelegen locatie gebouwd in een deels eerder aangelegde bosstrook met voornamelijk iepen (olmen). Zo kreeg de nieuwe boerderij de naam ‘De Olmenhorst’.
Waren de eerste twee generaties nog herenboeren/bestuurders die elders woonden, Stephen Willem (Willy) de Clercq (1878-1938) besloot zich op zijn bedrijf te vestigen. Hiervoor liet hij in 1906 de karakteristieke houten villa bouwen en een formele moestuin met tuinmuur en theeprieel aanleggen. Deze opstallen en de grote boerderij zijn sinds 1985 gemeentelijke monumenten. Onder Willy kreeg de fruitteelt een veel belangrijkere plek in de bedrijfsvoering. Er werden vele nieuwe boomgaarden geplant en nieuwe schuren gebouwd voor het bewaren en sorteren van het fruit.
Toen Willy’s zoon Govert de Clercq (1909-1989) in 1938 als vierde generatie het bedrijf overnam was hij nog maar net terug uit Java. Hier had hij jarenlang gewerkt als planter. Spoedig brak de oorlog uit. Govert was een zeer uitgesproken persoonlijkheid en heeft in het lokale verzet een rol van betekenis gespeeld. In het laatste deel van de oorlog was op De Olmenhorst het hoofdkwartier gevestigd van de Binnenlandse Strijdkrachten, district Haarlemmermeer en omliggende gemeenten.
In de jaren ’70 en ’80 gaf Govert enkele jonge mensen de gelegenheid om op het landgoed te komen wonen en bood hij aan de kunstenaars een werkruimte aan. Zo groeide De Olmenhorst uit tot een kleine gemeenschap, waar inmiddels zeven huishoudens en vier ateliers zijn gevestigd.
De huidige eigenaar, Florian de Clercq (1960), is zijn vader opgevolgd in 1986. Hij koos ervoor zich alleen te richten op de fruitteelt en het akkerbouwareaal werd afgestoten. Omdat het in de fruitteelt niet lang daarna erg slecht ging, is de familie de bedrijfsvoering weer gaan verbreden. Eerst met een klein winkeltje voor afzet van het eigen fruit. Later met de organisatie van evenementen om het publiek naar het landgoed te trekken. Langzamerhand zijn deze activiteiten uitgegroeid en uitgebreid. Zo heeft De Olmenhorst zich ontwikkeld tot een modern, dynamisch en gevarieerd bedrijf, met nog vele plannen voor de toekomst.
Als landgoed valt De Olmenhorst onder de Natuurschoonwet. En wegens de grote variëteit aan vogels is het 31 hectare grote gebied erkend als vrijwillig vogelreservaat.
Openingstijden Landgoed de Olmenhorst
Het Landgoed is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Honden
Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan. In de Fruitloods zijn honden niet toegestaan.
Contact Landgoed de Olmenhorst
Landgoed de Olmenhorst is van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 17:00 uur per mail en telefonisch bereikbaar.
Telefoon: +31(0)252 413165
E-mail: info@olmenhorts.nl
Adresgegevens Landgoed de Olmenhorst
Lisserweg 481
2165 AS Lisserbroek