Boek hier je Keukenhof Tickets 2024!

Waarom worden de tulpen gekopt?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Wat gebeurd er met de blaadjes. Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Dit zijn veel gestelde vragen door onze deelnemers op de FUN-voertuigen als zij terug komen van een tour langs de tulpenvelden. Lees hier het antwoord!

Als onze deelnemers bij Have Fun Events terugkomen van hun tour op de FUN-voertuigen dan stellen zij veel al dezelfde vraag. Waarom worden al die prachtige bloemen van de tulp eraf gehaald? Het zogenoemde koppen van de bloemen. We vertellen je er graag meer over!

In de Bollenstreek worden tulpen geteeld voor de bol en niet voor de bloem. De bosjes tulpen die van januari t/m eind maart in de winkel te koop zijn komen uit de kassen.

Waarom wordt de bloem van de tulp gekopt?
De bloem van de tulp trekt energie uit de bol. Om de bol te laten groeien wordt de bloem gekopt. De bloem aan de tulp is in eerste instantie wel nodig. De kweker kan aan de in bloei staande tulpen zien of er verkeerde soorten tussen staan of dat de bloemen zijn aangetast door schimmels of virussen.

Zieken zoeken
De kweker loopt door de velden om tulpen met virussen en schimmels te verwijderen. Als hij dat niet doet raakt het hele veld besmet en mislukt de teelt.

Waarom mag je niet door de tulpenvelden lopen?
Als er virussen en schimmels in de tulpen zijn en je loopt langs de besmette tulp dan blijven deze virussen en schimmels aan je broek en schoenen zitten. Toeristen lopen van veld naar veld en verspreiden hierdoor de virussen en schimmels naar andere velden. Daarnaast worden de bollen platgetrapt door mensen die zelfs in de velden gaan liggen of in de lucht springen voor het perfecte plaatje en filmpje.

Respect our pride
Met de campagne wordt de bezoeker van de bloemenvelden bewust gemaakt waarom het niet gewenst is om tussen de velden te lopen.

Hoe lang blijven tulpen mooi op een vaas?
Tulpen blijven circa 7 dagen mooi nadat ze zijn gesneden en in een vaas zijn gezet. Om zo lang mogelijk te genieten van jouw tulpen kun je de stelen schuin afsnijden en de tulpen direct in water plaatsen. Ververs het water regelmatig en zorg dat de bladeren boven het water staan.

TIP! Zet de tulpen eerst een paar uur met het papier eromheen in het water. De steel trekt dan vol met water waardoor de tulpen mooi recht blijven in de vaas!