Tandem fietsen informatie

Op de tandem bewegen twee of meer personen de fiets voort. Bij de tandem die het populairst is zitten er twee mensen achter elkaar. De voorste persoon trapt en stuurt en de achterste persoon trapt mee maar kan niet sturen. Beide personen drijven de ketting aan waarbij de pedalen zijn gekoppeld met een tweede ketting.

Heb jij wel eens op een tandem gefietst? Op de tandem zitten vaak twee of meer personen die de tandem voortbewegen. Bij het model dat het meest voorkomt zitten de deelnemers achter elkaar op de tandem. Tegenwoordig zie je ook steeds meer tandems waarbij de deelnemers naast elkaar zitten.

De bestuurders van de tandem drijven samen de ketting aan. De pedalen zijn gekoppeld met twee kettingen. Als een van de fietsers trapt dan dient de ander ook mee te fietsen omdat de pedalen vanzelf meedraaien.

Bij de ouder-kind tandems hebben de tandems vaak een onafhankelijke aandrijving. De kinderen hoeven dan niet persé mee te trappen.

Tandem rijden op de Olympische spelen

Leuk weetje! Tot de olympische spelen in München in Duitsland in 1972 en bij de Wereldkampioenschappen Baanwielrennen tot 1994 was de 2000 meter sprint op de tandem een discipline in het baanwielrennen.

Wat kost een tandem?

Er zijn verschillende kwaliteiten tandems te koop in Nederland.

De budgetklasse kost tussen de € 1000,- en € 1500,-. Deze tandems zijn geschikt voor af en toe een toertje zonder veel bagage.

De middenklasse tandems kosten tussen de € 1500,- en € 2500,-. en zijn geschikt voor sport- en semi-MTB tandemritten voor dagfietstochten en fietsvakanties. Dit over harde wegen en zandpaden.

De topklasse tandems zijn verkrijgbaar vanaf € 2500,-. Deze hoge kwaliteit vakantie-, MTB- en racetandems zijn geschikt voor dagtochten tot wereldreizen over onverharde wegen en met zware bagage. Vaak geldt; hoe meer je voor de tandem uitgeeft, hoe beter de kwaliteit en hoe meer luxe.
Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!

Tandem huren?

Voordat je een tandem gaat kopen is het verstandig om eerst een tandem te huren. De aanschaf van een tandem is veel geld en dan wil je zeker weten dat je het leuk vindt.

Bij Have Fun Events in Voorhout in de Bollenstreek kun je Onderwater tandems huren voor € 25,- per dag. Je hebt de keus uit een tandem voor twee volwassenen of een tandem voor ouders met kinderen. Je kunt zowel over harde wegen als de zachte schelpenpaden in de duinen rijden.