Boek hier je Keukenhof Tickets 2024!

Dag van het kasteel Bollenstreek 2024

Bezoek de prachtige kastelen van de Bollenstreek in Lisse, Noordwijk, Warmond en Oegstgeest. De Dag van het Kasteel is van 17 t/m 20 mei 2024. Op deze dag kun je zelf binnenkijken. In 2024 is het thema van de Dag van het Kasteel 'Aan tafel'.

Informatie Dag van het Kasteel 2024

In het Pinksterweekend van 17 t/m 20 mei 2024 is de Dag van het Kasteel. Op deze dag kun je diverse Kastelen van Nederland bezoeken en zelf het kasteel van binnen bezoeken. In de Bollenstreek vind je diverse kastelen en landgoederen in Lisse, Warmond, Oegstgeest, Noordwijkerhout en Noordwijk. Kijk hier voor meer informatie over Kasteel Keukenhof en 't Huys Dever in Lisse, Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, Buitenplaats Vroenhof, Huys te Warmont en Buitenplaats Oostergeest in Warmond, Landgoed Calorama in Noordwijk en Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

Thema Dag van het Kasteel 2024

De van Dag van het Kasteel 2024 heeft als thema: Aan tafel waarbij de focus ligt op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen.

Eten is één van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur. Zonder eten is er geen leven mogelijk. Dit zorgt ervoor dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij buitenplaatsen en kastelen. De kastelen en buitenplaatsen hadden vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en geweldige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een manier om met hun rijkdom te pronken.

Ook nu zijn kastelen, buitenplaatsen en eten nog vaak met elkaar verbonden. Veel kastelen en buitenplaatsen zijn tegenwoordig een horecalocatie. Opnieuw worden veel locaties gebruikt voor uitgebreide diners en gezellige high tea's.

Kasteel Keukenhof - Lisse

Soort locatie: Kasteel
Kosten: gratis
Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur
Adres: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse
Website Kasteel Keukenhof: https://kasteelkeukenhof.nl/nl/
Mailadres: info@kasteelkeukenhof.nl
Bijzonderheden: Reserveren voor de rondleiding is verplicht. Reserveer hier!

Kasteel Keukenhof is geopend en er zijn gidsen die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis en architectuur. Verder is er ook een speciale rondleiding door de dienstvertrekken.

Om 11.00 en 13.00 is er ook een roofvogelshow in de kasteeltuin. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten, is het LAM museum geopend en imker Meinhard van de Reep, geeft om 13.30 uur en 14.30 uur een lezing over het leven en het belang van wilde en honingbijen naast de kinderboerderij.

't hof van Hillegom - Hillegom

Soort locatie: Buitenplaats
Entree: Gratis
Openingstijden: 10:00 tot 15:00
Bijzonderheden: ’t Hof van Hillegom is goed bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer (Arriva lijn 57, halte Centrum). Er is gratis parkeerruimte op het Henri Dunantplein en in de parkeergarages aan de Van den Endelaan en het Henri Dunantplein.
Adres: Hoofdstraat 115, 2181 EC, Hillegom, Zuid-Holland
Website: https://www.hillegom.nl
Mailadres: marcabultink@planet.nl

‘t Hof van Hillegom is een versterkt huis met middeleeuwse fundamenten, waar in de 14de eeuw de Graven van Holland verbleven. Daarna werd ’t Hof bewoond als buitenplaats, onder andere door de families Van Sypesteyn, Van Nyenrode, Van Loon, Six en Leembruggen. Het huis is vaak verbouwd. De wit gepleisterde gevel stamt uit 1804.

In 1903 werd ‘t Hof door de familie Van Waveren aan de Hillegomse gemeenschap geschonken en werd het in gebruik genomen als raadhuis. Na de bouw van het nieuwe gemeentehuis, in de jaren ’80 van de vorige eeuw, is ’t Hof van Hillegom gerestaureerd.

In de kelder zijn de middeleeuwse gewelven zichtbaar en is te zien hoe het keukenpersoneel van de buitenplaats werkte. De Sixkamer wordt gebruikt als trouwzaal en de Meerkamer dient voor ontvangsten. De andere kamers in het gebouw dienen als werkruimte voor het college van burgemeester en wethouders. De Hoftuin is in 2016 opnieuw aangelegd met behoud van het historisch karakter van een Engelse landschapstuin.

Kasteel Teylingen

Soort locatie: Ruïne
Entree: 13 jaar en ouder: € 6,00. 4 tot en met 12 jaar: €4,00
Openingstijden: Zondag 19 en maandag 20 mei 2024 van 11:00 tot 17:00
Adres: Teylingerlaan 15a, 2215 RT, Voorhout, Zuid-Holland
Telefoonnummer: 0613590846
Website: https://kasteelteylingen.nl/
Mailadres: beheerder@kasteelteylingen.nl

De ruïne van Teylingen is een indrukwekkende ronde waterburcht die het vlakke landschap domineert. Vermoed wordt dat de burcht rond 1200 werd gebouwd.
Oorspronkelijk was er slechts sprake van een ringmuur; de donjon werd later in de 13e eeuw toegevoegd. Behalve de huidige burcht was er een uitgestrekte voorburcht, die eveneens door een gracht was omgeven. Hier verrees in de 14e eeuw een comfortabel en luxe woonhuis.

Het kasteel dat oorspronkelijk bewoond werd door de heren van Teylingen diende ter bescherming van de Rijndijk en de weg naar Haarlem. In 1282 verviel het leen aan de Hollandse graven omdat de heren van Teylingen geen erfgenamen in de directe lijn bezaten. Later kreeg het slot de functie van jachtslot en houtvesterij van de Hollandse graven.
De bekendste houtvester was gravin Jacoba van Beieren die er vooral de laatste jaren voor haar dood verbleef. Zij overleed er op
9 oktober 1436.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog – vooral in de periode 1572-1574 – werd het slot zwaar beschadigd. In 1605 begon men met het herstel. Nadat het dak van de donjon bij een brand in 1676 werd verwoest, werden donjon en ringmuur niet opnieuw opgebouwd. Tot de Franse bezetting van ons land in 1793 behield het slot zijn functie als houtvesterij.

In 1801 werden het slot en de omliggende gebouwen verkocht, waarbij bepaald werd dat de ringmuur en de donjon niet gesloopt mochten worden.

In 1857 kochten twee jonkheren van Teylingen – geen directe afstammelingen van de voormalige heren – bij een publieke verkoping het resterende gedeelte op. In 1888 werd de ruïne weer staatseigendom. Nadien was het beheer van het monument vooral gericht op behoud.

Vroenhof

Soort locatie: Buitenplaats
Entree: Gratis
Openingstijden: Maandag 20 mei van 10:00 tot 16:00
Adres: Herenweg 52, 2361 ET, Warmond, Zuid-Holland
Mailadres: assistentcurator@dagvanhetkasteel.nl
Bijzonderheden: Wandel door de prachtige tuin van Vroenhof en ontdek deze parel in Warmond. Geniet van klassieke mini concerten in de tuin om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. En maak kennis met de bewoners.

Buitenplaats Vroenhof is in 1865 gebouwd op de plek van de vroegere 17e eeuwse buitenplaats Weltevreden, die in 1863 is afgebroken. Vroenhof bestaat uit
een landhuis en de omringende tuinen, met daarin een oranjerie, een oude tuinmuur, restanten van kassen en een tuinmanswoning. Het huis is gebouwd als notarishuis in eclectische stijl, een bouwstijl waarin verschillende stijlen werden verwerkt, met name classicisme en de Lodewijkstijlen. Het bestaat uit drie woonlagen: de begane grond, de hoge bel-etage en de kap met dakkapel en vier hoekschoorstenen. De bel-etage heeft een grote zitkamer over de hele breedte met schouwen, spiegels, kroonluchters en een rijk versierd plafond. Ook de rijkversierde studeerkamer, die uitkijkt over de overtuin, bezit nog het oorspronkelijke behang. De tuinen zijn in 1865 aangelegd in Engelse landschapsstijl en bevatten restanten van een oudere landschapstuin.

Kasteel oud-poelgeest

Soort locatie: Kasteel
Entree: Gratis
Openingstijden: Maandag 20 mei van 11:00 tot 16:00
Adres: Poelgeesterweg 1, 2341 NM, Oegstgeest, Zuid-Holland
Website: https://kasteeloudpoelgeest.com
Telefoonnummer: 0715174224
Mailadres: reserveringen@oudpoelgeest.nl

Landgoed Oud-Poelgeest is een historische buitenplaats in Oegstgeest. In het parkbos, dat op zich al een rijksmonument is (10 ha groot), staan meerdere rijksmonumenten, waarvan het Kasteel uit 1668 en het Koetshuis uit de negentiende eeuw het meest aanspreken. Daarnaast is er de tuinmanswoning, de neogotische kapel (gelegen aan de trekvaart tussen Leiden en Haarlem), de boogbrug die in 2014 is gerestaureerd, de monumentale toegangspoort en een waterput uit 1550.

't Huys Dever - Lisse

Soort locatie: Kasteel
Kosten: gratis
Openingstijden: 10.00 tot 16.00 uur
Adres: Heereweg 349A, 2161 CA, Lisse, Zuid-Holland
Telefoon: 0252 411430
Website 't Huys Dever: https://huysdever.nl
Emailadres: info@huysdever.nl

Tijdens deze bijzondere dag wordt ‘t Huys Dever bevolkt door mensen die zo uit de middeleeuwen lijken te komen. Gekleed in historisch tenue laten zij u kennismaken met de gang van zaken van weleer. Oude ambachten zijn ook vertegenwoordigd. Zo is er een smid en een tinnegieter die laten zien hoe het ambacht werd bedreven. In de historische oven in de kelder van ‘t Huys Dever bevindt zich de ruim 650 jaar oude oven waarin historisch brood zal worden gebakken. Een middeleeuwse verhalenverteller neemt belangstellenden mee op verschillende avonturen.

In Zuid-Holland liggen prachtige kastelen en buitenplaatsen waaronder het mooi gerestaureerde ‘t Huys Dever, te Lisse, een donjon uit de 14de eeuw! Dever is waarschijnlijk rond 1375 gebouwd door Reinier Dever of d´Ever, lid van een zeer oud geslacht van Hollandse edelen. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek. Behalve Dever zijn zij alle verdwenen.

De fundamenten liggen op meer dan 3 meter onder het grondoppervlak en rusten op een zandplaat, waardoor de muren na ruim zes eeuwen nog geen spoor van verzakking vertonen. Vóór 1580 werd een klein huis tegen de ronde voorzijde gezet, dat na 1630 werd uitgebouwd tot een statig herenhuis, groter dan het oorspronkelijke Dever zelf.

Door slechte fundering en verwaarlozing stortte een deel daarvan in 1848 in. In 1862 stortte het dak van de woontoren eveneens in en de woontoren viel ruim een eeuw lang ten prooi aan de elementen. Toen in 1973 met de restauratie werd begonnen, was alle houtwerk verdwenen, waren raam- en deuropeningen verbrokkeld en groeiden gras en vlierstruiken boven op de muur, waar de eenden nestelden. Ook de voet van de muur, juist boven de waterlijn van de vroegere gracht, was zwaar beschadigd. In 5 jaar tijd kreeg het Donjon weer de allure van weleer en in 1978 werden de deuren voor het publiek geopend.