Boek hier je Keukenhof Tickets 2024!

Helmplicht 1 januari 2023 voor blauwe kentekens op snorfietsen

Helmplicht! Leuk is het niet maar wel veilig. Sinds 1 januari geldt er ook voor snorfietsen een helmplicht. Dit betekent dat alle mensen op voertuigen met een blauw kenteken verplicht zijn om een helm te dragen. Snorfietsen met een blauw kenteken mogen tot 25 kilometer per uur rijden. Lees hier onder andere aan welke eisen de helm dient te voldoen. Hoe er wordt gehandhaafd en de hoogte van de boete als je zonder helm rijdt. En wat betekend de helmplicht voor scooter-verhuurbedrijven.

Vanaf 1 januari 2023 helmplicht voor snorfietsen

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op snorfietsen een helm te dragen. Snorfietsen hebben een blauw kenteken en mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden.

In sommige steden zoals Amsterdam en Utrecht was het al langer verplicht om een helm te dragen. Daarnaast dienden snorfietsen met blauw kenteken op de rijbaan in plaats van op het fietspad te rijden. Lees hier alles wat je moet weten over de helmplicht voor snorfietsen.

Waar moet een snorfietshelm aan voldoen?

Voor het rijden op een snorfiets dien je een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm te dragen.

Goedgekeurde bromfietshelm

Een goedgekeurde bromfietshelm herken je aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer. Elk cijfer staat voor een EU-land. De in Nederland goedgekeurde helmen krijgen het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen om in Nederland te rijden op een snorfiets.

Goedgekeurde speedpedelec-helm

Je herkent een goedgekeurde speedpedelec-helm aan de markering NTA 8776:2016. Het voordeel van het dragen van een speedpedelec-helm is dat deze lichter aanvoelt op je hoofd en dat er luchtgaten inzitten.

Wat betekent de helmplicht voor snorfietsers voor scooter-verhuurbedrijven

Ook verhuurders van (elektrische) scooters dienen hun gasten te voorzien van een bromfietshelm. Het verhuurbedrijf dient een goede uitleg te geven over het gebruik van de helm en wat de gevolgen zijn als de huurders de helm niet opzetten.

Wanneer de bestuurder de helm niet opzet dan maakt hij of zij kans op een boete van €100,- plus €9,00 administratiekosten.

De meeste scooterverhuurbedrijven kiezen voor een speedpedelec-helm omdat deze licht aanvoelt en een ademend vermogen heeft. Daarnaast krijgen de deelnemers haarnetjes mee voor de hygiëne.

Gezelschappen die geen helm op willen, kunnen kiezen voor een alternatief waar geen helmplicht voor nodig is. Op de elektrische FunBikes en FunSteps hoef je geen helm te dragen. Dit terwijl deze voertuigen net zo hard gaan als een snorfiets scooter of Solex.

Bij de FunBike hoeven de deelnemers maar een klein beetje de pedalen te bewegen en deze stoere fiets met brede banden schiet naar de 25 kilometer per uur. Bij de FunStep druk je met je handpalm op een knop en rijd je ook 25 kilometer per uur. De vraag is natuurlijk hoe lang deze voertuigen nog wel zonder helm mogen rijden.

Hoeveel kost een bekeuring voor het rijden op een snorfiets zonder helm?

Draag je geen helm op je snorfiets? Dan kun je een boete krijgen van € 100,- plus € 9,- administratiekosten. Zonde van je geld natuurlijk. Voor dit geld kun je een mooie scooterhelm kopen.

Welke helm kan ik het beste kopen voor een snorfiets?

Verplicht een helm op. Iedere snorfietser moet er per 1 januari 2023 aan geloven. De landelijke helmplicht komt er natuurlijk niet voor niets. Bij een ongeval biedt een goede bromfietshelm meer bescherming aan je gezicht en voorkomt hersenletsel of erger.

De ANWB heeft vijftien modellen bromfietshelmen getest in drie categorieën. Vijf jethelmen met (Europese) ECE-keuring, vijf integraalhelmen (eveneens ECE-keuring) en vijf speedpedelec-helmen met Nederlandse NTA-keuring. De brommerhelmen kosten tussen de € 35,- en € 200,-.

Bekijk hier welk je het beste welke kunt kopen volgens de ANWB

Handhaving Helmplicht snorfietsen

De handhaving van de helmplicht zal op dezelfde manier gebeuren zoals dat nu met de handhaving van de helm op een bromfiets plaatsvindt. De minister van Justitie en Veiligheid heeft de bijlage, bedoeld in artikel 2, eerste lid, Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften aangepast, zodat de politie op grond van de juiste feitencode kan handhaven.

Is het rijden op een snorfiets veiliger met helm op?

De helmplicht die is ingevoerd zal zorgen voor minder hoofdletsel, hersenbeschadiging of erger. Er is echter wel een deel van de snorfietsers dat zegt over te stappen naar een ander (sneller) voertuig zoals de elektrische fiets, brommer of de snellere speedpedelec fietsen. Ook is er een deel van circa 16% dat aangeeft om de snorfiets om te bouwen naar een snellere bromfiets. Dit onder het motto van als ik toch een helm moet dragen, net als op een brommer, dan kan ik ook net zo goed even hard rijden als een brommer.

Indien 60% van de snorfietsers overstapt naar een ander vervoermiddel, dan is er een daling te verwachten van 1.838 naar 735 gewonden en van 16 naar 6 doden. Als 30% van de snorfietsers overstapt, is er een daling te verwachten van 1.838 naar 1.268 gewonden en van 16 naar 11 doden.

Snorfiets ombouwen tot bromfiets

Als je jouw snorfiets wil laten ombouwen naar een bromfiets, dan moet de maximumconstructiesnelheid van de snorfiets worden aangepast. Dit wordt dan aangepast van 25 km per uur naar 45 km per uur. De kosten voor het ombouwen van een snorfiets verschillen per merk en per model.

Een snorfiets moet na de ombouw voldoen aan de toelatingseisen en de permanente eisen die gelden voor een bromfiets. De Dienst Wegverkeer RDW controleert of aan deze eisen wordt voldaan. Waar de RDW op controleert, is te vinden op de website van de RDW. De keuring vindt plaats bij een van de keuringsstations van de RDW en kost €106,- per voertuig. Als het voertuig wordt goedgekeurd, dan komen daar €12,- kosten bij voor een nieuwe kentekenplaat. Circa 16 procent van de snorfietsrijders heeft aangegeven hun snorfiets om te bouwen naar een brommer volgens onderzoek.

Vraag & Antwoord

Vanaf wanneer geldt de helmplicht voor snorfietsen?

De helmplicht voor snorfietsen geldt vanaf 1 januari 2023.

Hoe hoog is de boete voor het niet dragen van een helm op een snorfiets?

Draag je geen helm op een snorfiets? Dan heb je kans op een boete van € 100,- plus € 9,- administratiekosten.

Moet een helm aan bepaalde eisen voldoen?

Ja, goedgekeurde bromfietshelmen herken je aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer. Lees het artikel voor meer informatie over goedgekeurde helmen in Europa.

Welke soorten helmen kun je dragen op een snorfiets?

Je kunt kiezen uit jethelmen, integraalhelmen of speedpedelec-helmen.